Hizmet ile kendine yardım et(Regaib kandili)

624 19.01.2013
indir

NOTLARIN ORJİNAL HALİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

v  İbtida ve intiha-i terakkiyat-ı hayat-ı Ahmediyenin ünvanları olan Leyle-i Regaib

Sikke-i Tasdik-i Gaybi ( 207 )

Bediüzzaman Hazretleri, Regaib gecesinin Zât–ı Ahmediye’nin terakki hayatının başlangıcının ünvanı olduğunu; Mi’rac gecesinin de Zât–ı Ahmediye'nin terakki hayatının zirve noktasının ünvanı olduğunu bildirmektedir.

Yaptığın amelinin formatını değiştir :

·         Nasıl ki geleceği niyetle değiştirebiliyor ve şekillendirebiliyoruz ; Allahın ilminde geçmiş ve gelecek yoktur, hepsi andır. Dolayısıyla niyetinle maziyi de değiştirebilirsin.

·         Geçmişte kıldığın nafile namazları kazaya dönüştür.

·         Ya rabbi geçmişte kılmış olduğum nafile namazlarımı kaza namazlarıma niyet eyledim.

·         Ya Rabbi geçmişte tutmuş olduğum nafile oruçlarımı kaza oruçlarıma niyet eyledim.

·         Ya Rabbi niyet eyledim geçmişte yapmış olduğum sadaklarımı, teberrüklerimi zekata dönüştürmeye.

 

v  kat'iyyen benim kanaatimde bir nevi mu'cize-i Ahmediye olarak, iki aydan beri mütemadiyen kuraklık ve yağmursuzluk, her tarafta daima namazlardan sonra pek çok duaların akîm kaldığı ve herkes me'yusiyetten derd-i maişet endişesiyle kalben ağlarken, birden Leyle-i Regaib -bütün ömrümde hiç mislini işitmediğim ve başkalar da işitmediği- üç saatte yüz defa, belki fazla tekrar ile melek-i ra'dın yüksek ve şiddetli tesbihatıyla öyle bir rahmet yağdı ki; en muannide dahi Leyle-i Regaib'in kudsiyetini ve Hazret-i Risalet'in bir derece, bir cihette âlem-i şehadete teşrifinin umum kâinatça ve bütün asırlarda nazar-ı ehemmiyette ve Rahmeten lil'âlemîn olduğunu isbat etti ve kâinat o geceyi alkışlıyor diye gösterdi.

Emirdağ Lahikası-1 ( 37 )

                Bu yaz mevsimi, gaflet zamanı ve derd-i maişet meşgalesi hengâmı ve şuhur-u selâsenin çok sevablı ibadet vakti ve zemin yüzündeki fırtınaların silâhla değil, diplomatlıkla çarpışmaları zamanı olduğu cihetle; gayet kuvvetli bir metanet ve vazife-i nuriye-i kudsiyede bir sebat olmazsa, Risale-i Nur'un hizmeti zararına bir atalet, bir fütur ve tevakkuf başlar.

                Aziz kardeşlerim, siz kat'î biliniz ki: Risale-i Nur ve şakirdlerinin meşgul oldukları vazife, rûy-i zemindeki bütün muazzam mesailden daha büyüktür. Onun için dünyevî merak-aver mes'elelere bakıp, vazife-i bâkiyenizde fütur getirmeyiniz. Meyve'nin Dördüncü Mes'elesini çok defa okuyunuz, kuvve-i maneviyeniz kırılmasın.

                Evet ehl-i dünyanın bütün muazzam mes'eleleri, fâni hayatta zalimane olan düstur-u cidal dairesinde gaddarane, merhametsiz ve mukaddesat-ı diniyeyi dünyaya feda etmek cihetiyle; kader-i İlahî onların o cinayetleri içinde, onlara bir manevî cehennemveriyor.Risale-i Nur ve şakirdlerinin çalıştıkları ve vazifedar oldukları; fâni hayata bedel, bâki hayata perde olan ölümü ve hayat-ı dünyeviyenin perestişkârlarına gayet dehşetli ecel celladının, hayat-ı ebediyeye birer perde ve ehl-i imanın saadet-i ebediyelerine birer vesile olduğunu, iki kerre iki dört eder derecesinde kat'î isbat etmektedir. Şimdiye kadar o hakikatı göstermişiz.  Emirdağ Lahikası-1 ( 43 )

·         Her yaşın, her dönemin mahsus bir tuzağı ve zaaf noktaları var.

Haber hastası olan ruhsal hastadır

Nasıl ki sarhoşluk, hakikî vazifelerden gelen elemleri ve ihtiyaçları sarhoşlukla muvakkaten unutturduğu cihetle menhus ve kısa bir zevk verir; öyle de, böyle fâni boğuşmaları ve hâdiseleri merakla takip etmek bir nevi sarhoşluktur ki, hakikî vazifelerden gelen ihtiyacatve yapmamaktan gelen teellümâtı muvakkaten unutturduğu için menhus bir zevk verir.Veya tehlikeli bir ye’se düşüp 1 La tegnatü min rahmetillah âyetindeki emr-i İlâhîye muhalefet eder, tokada müstehak olur. Veya 2 “Ve lâ terkenû ilâllezîne zalemû fe temessekumun nâru ve mâ lekum min dûnillâhi min evliyâe summe lâ tunsarûn” olan şiddetli tehdid-i İlâhî tokadına mazhar olur, zâlimlerin zulümlerine hasbî olarak mânen iştirak eder, bil’istihkak cezasını da dünyada, âhirette çeker.  Emirdağ Lâhikası - 1 | ( 30 )

 

·         Kimse sana muhtaç değil, sen muhtaçsın.

·         Hizmet bizimle başlamadı ki bizimle bitsin. Ama biz hizmetle başladık ve Rabbim hizmetle bitirsin.

 

vElhasıl:Ehl-i dalalet, muvakkat hayata karşı mücadele ediyorlar. Bizler, ölüme karşı nur-u Kur'an ile cidaldeyiz. Onların en büyük mes'elesi -muvakkat olduğu için-, bizim mes'elemizin en küçüğüne -bekaya baktığı için- mukabil gelmiyor. Madem onlar divanelikleriyle bizim muazzam mes'elelerimize tenezzül edip karışmıyorlar; biz, neden kudsî vazifemizin zararına onların küçük mes'elelerini merakla takib ediyoruz. Bu âyetلاَ يَضُرُّكُمْ مَنْ ضَلَّ اِذَا اهْتَدَيْتُمْveusûl-ü İslâmiyetin ehemmiyetli bir düsturu olanاَلرَّاضِى بِالضَّرَرِ لاَ يُنْظَرُ لَهُYani: "Başkasının dalaleti sizin hidayetinize zarar etmez. Sizler lüzumsuz onların dalaletleriyle meşgul olmazsanız." Düsturun manası: "Zarara kendi razı olanın lehinde bakılmaz, ona şefkat edip acınmaz." Madem bu âyet ve bu düstur bizi, zarara bilerek razı olanlara acımaktan men'ediyor; biz de bütün kuvvetimiz ve merakımızla vaktimizi kudsî vazifeye hasretmeliyiz. Onun haricindekileri malayani bilip, vaktimizi zayi' etmemeliyiz. Çünki elimizde nur var; topuz yoktur. Biz tecavüz edemeyiz. Bize tecavüz edilse, nur gösteririz. Vaziyetimiz bir nevi nuranî müdafaadır.

Emirdağ Lahikası-1 ( 43 - 44 )

 

·         Kalbin, ruhun selameti için batıla alet olma. Ömür sermayeni tüketme.

·         İnsanın gözü ve kulağı nerdeyse aklı oradadır, aklı orada olanın kalbi de oradadır. Kötü yerlere bağlantı kurma.

 

v  Bu tetimmenin yazılmasının sebeblerinden birisi:

Risale-i Nur'un bir talebesini tecrübe ettim. Acaba bu heyecan, şimdiki siyasete karşı ne fikirdedir diye boğazlar hakkında bir boşboğazlığı münasebetiyle bir-iki şey sordum. Baktım, alâkadarane ve bilerek cevab verdi. Kalben "yazık" dedim. Bu vazife-i Nuriyede zararı olacak. Sonra şiddetle ikaz ettim. "Eûzü billahi mineşşeytani vessiyase" bir düsturumuz vardır. Eğer insanlara acıyorsan, geçmiş düstur onlara merhamete liyakatini selbediyor. Cennet adamlar istediği gibi, Cehennem de adam ister.

                (Beşinci Şua'ın yine kısmen verdiği haberler tezahür ediyor.)

Emirdağ Lahikası-1 ( 44 )

 

v  Ben tahmin ediyorum ki: Bütün küre-i arzın bu yangınında ve fırtınalarında, selâmet-i kalbini ve istirahat-ı ruhunu muhafaza eden ve kurtaran, yalnız hakikîehl-i iman ve ehl-i tevekkül ve rızadır. Bunların içinde de en ziyade kendini kurtaranlar, Risale-i Nur'un dairesine sadakatla girenlerdir.

Kastamonu Lahikası ( 123 )

 

Yorumlar

Yorum Yap
Hizmet ile kendine yardım et(Regaib kandili) 624 19.01.2013
gaye sahibi olmak-3 634 01.09.2013
takvayı muhafaza etmek ve bidatları terk esastır-5 572 01.09.2013
DERSANE HİZMETLERİ ESASI-1 592 12.09.2013
RİSALE-İ NUR DÜSTURLARININ DEĞİŞMEZLİĞİ-10 711 19.09.2013